In mei en juni 2011 kwam de komkommer abrupt in het nieuws en werd het gelijk ook gespreksonderwerp nummer 1. Maar niet om zijn verfrissende aanvulling op de boterham! In Duitsland stierven plotseling mensen door de besmetting met de EHEC-bacterie. Ook bleken zo’n 300 mensen ziek te zijn geworden. Voordat er een definitieve bron was aangewezen, zaten de komkommers al lang en breed in de verdachtenbank.

Ondanks dat taugé de ziekelijke bron bleek, hadden de komkommers het ook zwaar te verduren. De consument praatte wel veel over de komkommer, maar durfde nauwelijks nog de vrucht aan te raken. Met als gevolg dat er ruim 30 miljoen komkommers moesten worden vernietigd! Wij Nederlands zijn vrij nuchter en gingen met enige angst toch weer de kerngezonde komkommers eten. Maar in Duitsland bleef de angst tot augustus nog de boventoon voeren.
Maar hoe gezond is de EHEC-vrije komkommer eigenlijk? De komkommer levert met betrekking tot de voedingswaarde weinig gezondheidswinst. Een hele komkommer (400-450g) levert namelijk maar 2,5g vezels en 17g vitamine C. Maar ook maar 55 calorieën, dus het past in elk dieet! En komkommers zijn gewoon lekker om op te eten. En die 1,65 miljard weggesmeten calorieën hadden toch veel monden kunnen vullen.
© Hilgien Ruinemans
Geen opmerkingen:
Een reactie posten