maandag 14 november 2011

JANUARI: De komkommer, best Nederlands, best zielig

De komkommer is een alledaags product waar we eigenlijk nooit over nadenken. En menigeen zal zich afvragen of het überhaupt wel een (typisch) Nederlands product is. Toch staat Nederland in de top 3 van exportlanden, direct na Mexico en Spanje. 70% van onze komkommers belandt bij onze oosterburen. Wat we zelf eten, eten we met name in de zomermaanden. Maar midden in de winter worden in de Nederlandse kassen al druk komkommers geoogst… 

In mei en juni 2011 kwam de komkommer abrupt in het nieuws en werd het gelijk ook gespreksonderwerp nummer 1. Maar niet om zijn verfrissende aanvulling op de boterham! In Duitsland stierven plotseling mensen door de besmetting met de EHEC-bacterie. Ook bleken zo’n 300 mensen ziek te zijn geworden. Voordat er een definitieve bron was aangewezen, zaten de komkommers al lang en breed in de verdachtenbank.
Vanaf het begin werd geadviseerd komkommers te schillen of grondig te wassen onder stromend water. Durex had er overigens zijn eigen voorzorgsmaatregelen voor bedacht. ‘Niet eten’ is nooit het advies geweest. Desondanks lieten de consumenten komkommers massaal links liggen. Binnen één week was duidelijk dat de (Spaanse!) komkommers niet de oorzaak van de EHEC-crisis waren. Taugé was de volgende en definitieve schuldige. Dat taugé als kiemgroente altijd dient te worden verhit voor gebruik, bleek niet voor niets een goed advies te zijn geweest. Maar ja, het was nu te laat om daar op terug te komen.                             
Ondanks dat taugé de ziekelijke bron bleek, hadden de komkommers het ook zwaar te verduren. De consument praatte wel veel over de komkommer, maar durfde nauwelijks nog de vrucht aan te raken. Met als gevolg dat er ruim 30 miljoen komkommers moesten worden vernietigd! Wij Nederlands zijn vrij nuchter en gingen met enige angst toch weer de kerngezonde komkommers eten. Maar in Duitsland bleef de angst tot augustus nog de boventoon voeren.
Maar hoe gezond is de EHEC-vrije komkommer eigenlijk? De komkommer levert met betrekking tot de voedingswaarde weinig gezondheidswinst. Een hele komkommer (400-450g) levert namelijk maar 2,5g vezels en 17g vitamine C. Maar ook maar 55 calorieën, dus het past in elk dieet! En komkommers zijn gewoon lekker om op te eten. En die 1,65 miljard weggesmeten calorieën hadden toch veel monden kunnen vullen.

© Hilgien Ruinemans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten